Kanada, her birinin kendisine ait başkenti olan, on eyalet ve üç bölgeden oluşmaktadır. Bunları;
- Atlantik Eyaletleri: Newfoundland ve Labrador, Prince Edward Island, Nova Scotia, New Brunswick
- Merkezi Kanada: Quebec ve Ontario
- Bozkır Eyaletleri: Manitoba, Saskatchewan ve Alberta
- Batı Kıyısı: British Columbia
- Kuzey Kanada: Nunavut, Northwest Territories, Yukon Bölgesi
olarak sıralamak mümkündür.
Kanada nüfusunun büyük bölümü, Güney Ontario, Quebec, British Columbia ve Alberta’da yaşamaktadır. Kuzey bölgelerinin büyük kısmı, soğuk iklimlerinden dolayı çok az nüfusa sahiptir.
Ontario
Nüfus: 13.920.499
Başkent: Toronto
Federasyona Katılım: 1867
Tek başına Kanada nüfusunun üçte birinden fazlasını barındıran eyalet, aynı zamanda ülke ekonomisinin de lokomotifi durumundadır. Ontario’nun yüzölçümü 1.076.000 kilometrekaredir. Eyalet başkenti Toronto, 6.130.000 nüfusla hem eyaletin, hem de ülkenin en büyük şehri ve finans merkezidir.
Kanada’nın başkenti Ottawa ise, 1.332.000 nüfusla eyaletin ikinci büyük şehridir. Şehir, Gatinueu Nehri tarafından ikiye bölünmüştür. Nehrin doğusunda kalan kısım Ottawa, batısındaki kısım ise Quebec Eyaleti’ne bağlı Gatineau’dur. Eyaletin diğer önemli şehirleri Hamilton, London ve Kitchener olarak sayılabilir. Kanada ihraç mallarının önemli bir kısmı Ontario’da üretilmektedir.
Ontario; dünyanın en büyük göllerinden Huron, Erie ve Ontario göllerini ABD ile paylaşmaktadır. Büyük göller dışında kalan binlerce göl ve etrafındaki değerleri, Ontario’yu dünyanın en önemli outdoor, yani yaban hayatı, merkezlerinden birisi haline getirmiştir. Kuzeyde Hudson Körfezi’ne kadar uzanan büyük coğrafyada hâlen keşfedilmemiş çok sayıda göl olduğu düşünülmektedir. Güney Ontario’da, özellikle Huron ve Erie Gölleri arasında kalan dev tarım bölgesi ve son iki yüz yıllık dönemde, bu iki gölün kıyısında kurulmuş onlarca butik kasaba, canlı birer turizm ve rekreasyon merkezidirler. Ayrıca Erie Gölü ile Ontario Gölü arasında kalan Niagara Şelaleleri dünyanın en büyük şelaleleri arasındadır.
Eyaletin güneydoğusunda Ontario gölünden başlayıp, ABD ile Kanada arasındaki sınırı oluşturan Saint Lawrence Nehri’nin göle yakın deltaları ve kuzeye doğru uzanan kesimleri, Thousand Islands olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu adalar üzerinde küçük evlerden, şatolara, insan hayalini zorlayacak mimari ve güzelliklere sahip yüzlerce bina yer almaktadır. Thousand Islands, Ontario’da bulunan beş milli parktan birisidir.
Kanada’da özellikle kasaba ve köylerde sıklıkla rastlayabileceğiniz bir manzara.Yan sayfadaki resim) Fiyatları ürünler üzerine etiketlenmiş bu manavın sahibi orada değil. Müşteri, önceden tartılmış ürünü alıp parasını kumbaraya bırakır.
Newfoundland and Labrador
Başkent: St. John’s
Nüfus: 528.448
Federasyona Katılım: 1949
Kanada’nın en doğusundaki Atlantik Eyaleti, 29.000 kilometrelik kıyı şeridi ile dev bir adadır. Doğal güzelliklerinin yanında, New Foundland denizciliğe dayalı kendisine has bir kültüre sahiptir. En eski İngiliz kolonisini barındıran eyalet, balıkçılık ve şirin balıkçı kasabalarıyla ünlüdür. Bugünkü ekonomisine deniz platformlarından elde edilen gaz ve petrol büyük katkı sağlamaktadır. Ekonominin bir diğer önemli geliri ise hidroelektrik kaynaklardır. Yazın ortalama sıcaklığı 16 derecelerde olan adada kışın sıfırın altında 18’leri görmek mümkündür. Sahillerinde yirmiye yakın balina çeşidinin gözlemlenebildiği New Foundland, aynı zamanda buzdağlarının seyri için de en doğru adreslerden birisidir. Yüzölçümünün Japonya’dan biraz daha fazla olduğunu söylemek, 113.390 kilometrekarelik adanın büyüklüğü hakkında bilgi verecektir.
Adada üç milli park ve çok sayıda da eyalet parkı ve yerel park bulunmaktadır.
Eyalet başkenti St. John’s Avrupalıların Kuzey Amerika’da geldikleri ilk şehirdir. Ülkenin En doğusunda bulunan şehrin nüfusu 185.000’dir. Küçük nüfusuna karşılık çok renkli ve çok hareketli bir çehreye sahip olan şehir, tarihi kimliğini korumaya da devam etmektedir.
Prince Edward Island
Nüfus: 147.390
Başkent: Charlottetown
Federasyona Katılım: 1873
Prince Edward Adası (P.E.I.) Kanada’nın en küçük eyaleti ve aynı zamanda Kanada Konfederasyonu’nun da doğum yeridir. Adayı Kanada anakaraya bağlayan köprü 13 kilometre ile dünyanın en uzun çok gözlü köprülerinden biridir. Adanın uzunluğu 224, genişliği ise 64 kilometredir. Adanın yüzölçümü 5.660 kilometrekare ile Ontario’nun yaklaşık iki yüzde biri kadardır. Eyalet Kırmızıya çalan plajları ve patatesiyle ünlüdür. Prince Edward Adası, “King”, “Queen” ve “Prince” adında, üç vilayetten oluşmaktadır
Nova Scotia
Nüfus: 947.284
Başkent: Halifax
Federasyona Katılım: 1867
Nova Scotia zengin tarihi ve Kanada’ya ilk göçenlerin geçiş noktalarından birisi olarak popüler bir eyalettir. Fundy Körfezi’ndeki gel-git, dünyada seviye farkı açısından en yüksek gel-git olarak bilinir.
dörtyüz bin nüfuslu başkent Halifax, Kanada doğu sahillerinin en büyük limanına sahiptir. Buzlanma olmayan derin sular üzerine kurulan limanı, Kanada ticaret ve savunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Şehirde Kanada’nın en büyük deniz üssü bulunmaktadır. 1749 yılında kurulmuş bir şehir olan Halifax’ta Kanada tarihinin en trajik olaylarından birisi yaşanmıştır. Aralık 1917’de Halifax limanında iki gemi çarpışmış, cephane yüklü gemilerden birindeki patlama sonucu şehirde 1.600 kişi ölürken 9.000 kişi yaralanmış, 12.000 ev de zarar görmüştür.[1]
Peggy’s Cove Deniz Feneri, Nova Scotia
Eyalet, yılda yedi yüz festivale evsahipliği yapmaktadır. Nova Scotia, 55.284 kilometre kare yüzölçümü ile ülkenin ikinci en küçük toprağına sahiptir.
New Brunswick
Nüfus: 755.868
Başkent: Fredericton
Federasyona Katılım: 1867
Kuzeyde Quebec, güneyde Nova Scotia ve batısında Maine-ABD bulunan eyalet, P.E.I. köprüsü ile Prince Edward Island’a bağlıdır. Appalachian sıra dağları üzerine kurulu bir eyalettir. Kuzey Amerika’da, Atlantik kıyı şeridinin ikinci büyük nehir sistemine sahiptir. Tarım, ormancılık, gıda işleme ve turizm başlıca endüstrilerdir. New Brunswick ülkedeki tek çift dilli eyalettir. Nüfusun üçte biri Fransızca konuşmaktadır.
Başkent Fredericton 56 bin nüfusla eyaletin üçüncü büyük şehriyken, Saint John 68 bin nüfusla birinci, Moncton ise 64 bin nüfusla ikinci büyük şehir olarak sıralamada yerlerini almaktadırlar. Saint John eyaletin sanayi ve ihracat şehridir.
Quebec
Nüfus: 8.310.708
Başkent: Quebec City
Federasyona Katılım: 1867
Nüfusun dörte üçü Fransızca konuşan Quebec’te, ana nüfus yoğunluğu St. Lawrence Nehri kıyılarında yerleşiktir. Eyaletin sahip olduğu çok büyük su kaynakları, Quebec’in Kanada’da hidroelektrik üretiminde birinci sıraya yerleşmesini sağlamıştır. Ormancılık, madencilik ve enerji temel endüstrilerdir. Eyalet kağıt ve kağıt hamurunda Kanada’daki temel üreticidir. Eczacılık, havacılık teknolojileri, film yapımcılığı, müzik ve gıda Quebec’in diğer endüstrileri olarak sayılabilir.
Başkent Quebec 1608 yılında Samuel Champlain tarafından kurulmuştur. 400. kuruluş yıldönümünü 2008 yılında kutlayan şehir, Kuzey Amerika’nın en eski şehirlerinden birisidir. St. Lawrence kıyısındaki eski Quebec şehrinin etrafını çeviren kale surları 4 km uzunluğundadır. Kale içerisindeki tarihi doku ve eski şehir, çok büyük ölçüde korunarak 1600’lü, 1700’lü yıllarının atmosferini yansıtması sağlanmıştır.
Chateau Frontenac, Quebec City
Eyaletin diğer şehri Montreal 4.060.000 büyükşehir ve 2.000.000 şehir merkezi nüfusu ile ülkeninin ikinci büyük şehridir. Şehir 1976 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır.
Montreal, Quebec
Prairies Kanada’nın bozkır Eyaletleri
Kanadanın bozkır eyaletleri Manitoba, Saskatchewan ve Alberta’dır. Bu eyaletler yazları sıcak, kışları soğuk kuru iklimlere sahiptirler. Oldukça verimli tarım alanlarına sahip olan bu eyaletler, Alberta başta olmak üzere büyük enerji kaynaklarına da sahiptirler.
Manitoba
Nüfus: 1.308.912
Başkent: Winnipeg
Federasyona Katılım: 1870
“Yüz bin göl eyaleti” olarak tanınan Manitoba’da gerçekten de binlerce göl bulunmaktadır. Sınırları kuzeyde Hudson Körfezi’ne kadar uzanır. 647.797 kilometrekarelik eyalette ekonomi daha çok tarım, madencilik ve hidroelektrik enerji üretimine dayalıdır. Başkent Winnipeg 660 bin nüfusla eyaletin yarısını barındırmaktadır. Ayrıca şehirdeki St. Boniface semtinde, kırk beş bin kişilik Fransız topluluğu yaşamaktadır. Bu sayı Batı Kanada’daki en büyük Fransız yerleşimdir. Manitoba’da, Ukrayna kökenli göçmenler nüfusun %14’ünü, Kızılderililer ise %15’ini oluşturmaktadırlar. Bir diğer ifade ile eyalet nüfusuna oranla en fazla Kızılderili ve Ukraynalı’nın yaşadığı eyalet Manitoba’dır. Manitoba, Ontario gibi yaban hayatının en canlı olduğu eyaletlerden birisidir.
Saskatchewan
Nüfus: 1.146.655
Başkent: Regina
Federasyona Katılım: 1905
Saskatchewan, Alberta eyaletinin doğusunda, Manitoba’nın batısında yer alırken güneyde ABD eyaletleri Montana ve Kuzey Dakota ile sınırdır. İklim ve bitki örtüsü, eyaletin kuzey ve güneyine göre değişmektedir. Kuzey Saskatchewan kristal berraklığında göller ve ormanlarla kaplı iken, Alberta sınırı bozkırlarla çevrilidir. Eyalet uzun zaman dünyanın ekmek sepeti ve buğday ambarı olarak bilinmiştir. 651.036 kilometrekare büyüklüğe sahip eyalet topraklarının %40’ı ekilebilir arazidir. Tahıl, kanola ve ayçiçeği gibi yağ elde edilen tohumlu bitkilerin ülkedeki büyük kısmı bu eyalette yetişmektedir. Ayrıca dünyanın en zengin uranyum rezevlerinin yanında, eyalette doğalgaz ve petrol de çıkarılmaktadır.
Başkent Regina 237.800 nüfusla eyaletin ikinci büyük şehridir. Eyaletin en büyük şehri 300.600 nüfusla Saskatoon’dur. Şehirde, önemli eğitim, araştırma ve teknoloji kurumları bulunmaktadır. Regina ise Kanada’nın tarihi sembollerinden Kanada Atlı Polis Akademisi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
Alberta
Nüfus 4.249.842
Başkent: Edmonton
Federasyona katılım: 1905
Calgary, Alberta
Alberta, 661.848 kilometre kare büyüklüğünde, üç bozkır eyaleti içinde sahip olduğu özelliklerle en popüler olanıdır. Alberta aslında hem bozkırı, yüksek sıradağları, hem de ormanları ve gölleri ile tabiatın sunduğu her türlü yeryüzü şekillerine sahip bir eyalettir. Rocky Sıradağları’na gömülmüş Lake Louise Kanada’nın en güzel göllerinden birisidir.
Yüzlerce kilometre boyunca uzanan yalçın ve yüksek Rockylerden demiryolları geçirilirken, şirketin Avrupalı turist ve girişimcileri bölgeye çekmek amacıyla kullandığı “Fifty switzerland in one!” (Tek başına Rockylerde 50 İsviçre!) sloganı gerçekten işe yaramıştı.
Alberta, özellikle Rocky Dağları’nın sunduğu altyapı sayesinde dünyanın önemli kayak merkezlerinden birisidir ve Ülke turizm gelirinin anlamlı bir kısmı buradan elde edilmektedir.
Alberta da, Ontario gibi beş milli parka sahiptir. Bu parklar yaban hayatının devamı için çok özenle korunmuş ve çok zengin bir florayı ve faunayı barındırmaktadırlar. Dünyanın en vahşi ayı türlerinden “Grizzly Bear” özellikle Alberta milli parklarında büyük bir sayıya sahiptir. 1 numaralı karayolundan araçla giderken, kocaman gövdeleri ile yolu kesip, sakince önünüzden karşıya geçen moose sürülerine rastlamak, bölgede alışılmış manzaralardandır. Aynı şekilde gerek Banf, gerekse Casper kasabalarında geyik sürüleri şehrin sakinleri gibi, parklarda sere serpe dolanarak sevimli bir manzara oluştururlar. Banf Milli Parkı bölgeye erken yerleşim dönemleri olan 1885 yılında kurulmuştur.
Alberta’nın çorak kısımlarından birisi olan Drumheller, dünyanın dinozor başkenti olarak bilinmektedir. Bölgede bulunan çok sayıdaki dinozor iskeleti, kasabadaki büyük bir dinozor müzesi ve araştırma merkezinde toplanmaktadır.
Alberta ekonomisinin en önemli gelir kaynakları gaz ve petrol üretimidir. Bu konuda Kanada’nın en büyük üreticisi olan Alberta aynı zamanda dünyanın en büyük sığır üreten bölgelerinden birisidir. Buna ek olarak tahıl üretim rakamları da çok yüksektir. Eyalet kişibaşı gelirde Kanada’da birinci sırada yer almaktadır. Ancak burada bir parantez açıp enerji fiyatlarındaki istikrarsızlığın eyalet gelirine de olumsuz yansıdığını söylemek gerekir. 2006’larda yükselme eğilimi gösteren petrol fiyatları ve kum petrolü üretiminin artması eyaletin ekonomisinde patlamaya neden olmuştu. Buna karşılık 2015 yılında başlayan petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş ve özellikle kum petrolü üretim maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle hampetrol üretimi büyük ölçüde düşmeye başlamıştır. Bunun sonucu olarak bütçe fazlası vermekten, bütçe açığı vermeye dönen eyalet ekonomisi 2015 sonlarında federal ekonomiden mali destek isteyecek hale gelmiştir.
1 Numaralı Karayolu Üzerinde Rocky Dağları’ndan Bir Manzara
Alberta’nın başkenti Edmonton, 1.363.000 nüfusa sahiptir. Eyaletin diğer önemli ve popüler şehri Calgary’nin nüfusu ise 1.439.000’dir. Bir çok defa dünyada en yaşanır şehirler listesinde ilk sıralarda yer alan şehir 1988 yılı kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır.
British Columbia
Nüfus: 4.720.932
Başkent: Victoria
Federasyona Katılım: 1871
British Columbia (B.C.), 944.735 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Bu alanın %62’si ormanlarla kaplıdır. Bu rakam B.C.’yi, Quebec’ten sonra ikinci en çok orman alanına sahip eyalet yapmaktadır. 1850’lerden sonra başlayan yerleşimden itibaren, bölgeden gemilerle kereste ihracatı yapılmış ancak ormanlar sürekli yenilenerek varlıklarını korumuşlardır. Eyalette her yıl 200.000 hektarlık bir alanda ağaç kesilirken, iki yüz milyon ağaç dikilmektedir. British Columbia Ormanlık alanlarının %40’ı koruma altındadır.[2]
British Columbia, Kanada’nın en batısında, Pasifik kıyısında yer almaktadır. B.C.’de üretilen ürünlerin yarısı, kereste, kağıt hamuru ve kağıt ürünleridir. Eyaletin diğer gelirleri arasında turizm, madencilik, balıkçılık, hayvancılık, sebze ve meyveciliğin önemli yeri vardır. Okanagan Vadisi, eyaletin sebze ve meyve yanında, şarapçılık merkezidir.
Okanagan’da Bir Yol Üstü Mandırası
British Columbia, altı yüz civarında eyalet parkı ve binlerce yerel parkı ile ülkenin en yoğun park ağına sahiptir. Başkent Victoria, eyaletin bütünü gibi önemli bir turizm merkezidir. Ayrıca Kanada donanması’nın Pasifik Filo Komutanlığı bu şehirdedir.
Victoria şehrinin yer aldığı Vancouver adası güneyden kuzeye yaklaşık 500 kilometre uzunluğa sahiptir. Adanın tam kuzeyindeki Port Hardy kasabasından feribotla yapılan on dört saatlik yolculuk sonrasında Alaska’nın hemen güneyindeki son büyük Kanada yerleşimi Prince Rupert’a ulaşılmaktadır. Yolculuk güzergahında geçilen Grenville Kanalı nefes kesen ve aynı zamanda da ürpertici bir güzelliğe sahiptir. 70 kilometre uzunluğundaki bu doğal kanal bazı yerlerde dört beş kilometre genişliğe ulaşırken en dar noktası 466 metredir. Her iki tarafında da yaban hayatı barındıran kanalda seyahat süresince çok sayıda balina görmeniz oldukça olağandır.
Prince Rupert şehrinin batısına düşen Haida Gwaii (eski adıyla Queen Charlotte) yüz elli adadan oluşan adalar grubudur. Haida Gwaii, aynı zamanda Haida halkının yaşadığı milli parktır. Ana adanın nüfusu 5 bin civarındadır. Ada kızılderili kültür ve sanatının değişik ürünleri ile bezenmiştir.
British Columbia’nın başkenti Victoria olmakla beraber asıl merkezin Vancouver olduğu söylenmelidir. Büyükşehir nüfusu 2.400.000’e yakın olan Vancouver, geçtiğimiz yirmi yıllık dönemde yaklaşık on defa dünyada yaşanılacak en iyi şehir seçilmiştir. Aynı şekilde Kanada da on defa “dünyada yaşanılacak en iyi ülke” ünvanı kazanmıştır. Birleşmiş Milletler’in yaptığı bu değerlendirmede, gelişmişlik, gelir, çevre gibi birçok kriter göz önünde bulundurularak seçim yapılmaktadır. Vancouver’ın çok özel bir konum, çok düzgün altyapı, zenginlik, ve tabii güzellikleri ile bu seçimi fazlasıyla hak ettiği söylenmelidir.
Vancouver Limanı, B.C.
Vancouver, Kanada’nın büyük limanlarından birisine sahiptir. Vancouver’ın Richmond isimli semtinde yaşayan iki yüz bin civarındaki nüfusun yarısından fazlası Çinlidir. Richmond Kanada’nın en çok Çinli oranına sahip yerleşim birimidir. Benzer bir durum Surrey semti için de geçerlidir. 468.000 nüfuslu Surrey’de yarıya yakın Hintli nüfus olduğu tahmin edilmektedir.
Vancouver, bünyesinde barındırdığı çok kültürlü yapısı ve bağlı olarak çok çeşitli mutfağı ile rengarenk bir şehir olarak ortaya çıkmaktadır. Şehir, 2010 yılında dünya kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. Vancouver’ın etrafında dağlar ve göller arasına serpilmiş binlerce yürüyüş ve tırmanış parkuru, şehri bir outdoor aktiviteleri cenneti yapmaktadır.
Köy Postahanesi, Vancouver
Bölgeler : Yukon, Northwest Territories, Nunavut
Kanada’nın kuzeybatı bölgelerinden Nunavut ve Yukon, ülke topraklarının üçte birini kaplamaktadırlar. Buna karşılık nüfusları ise sadece yüz bin kadardır. Bölgede; altın, gümüş, bakır, elmas ve çinko madenleri bulunmaktadır. Bölge genellikle “geceyarısı güneşi toprakları” olarak adlandırılır. Çünkü yaz aylarında 24 saat güneş varken, kış aylarında kaybolan güneşin yerine üç ay boyunca karanlık hakimdir. Bölgede kışlar uzun ve soğuk, yazlarsa kısa ve serindir. Arktik iklim kuşağından dolayı bölgede ağaç yoktur ve yerler büyük ölçüde buzla kaplıdır.
Yukon
Nüfus: 37.294
Başkent: Whitehorse
Federasyona Katılım: 1898
Yukon altına hücum döneminin en tanınmış destinasyonlarından birisiydi. 1890’larda altına hücum olarak adlandırılan “Gold Rush” döneminde binlerce madenci Yukon’a gelip, altın çıkararak zengin olmuşlardı. Aradan geçen yüz yıldan fazla zamana rağmen Yukon hala önemli bir madencilik eyaleti olmaya devam etmektedir. 1900’lerde Alaska Skagway’den inşa edilen beyaz geçit karayolu ve Yukon demiryolu, yaz aylarında büyük bir turist kitlesini çekmektedir.
Kanada’da en düşük sıcaklık sıfırın altında 63 derece ile Yukon’da kaydedilmiştir. Eyalette, haziran ile ekim ayları arasında, “Northern lights” olarak bilinen kuzey ışıkları seyredilebilmektedir. Eyaletin tanıtım sayfasındaki yerli “Yukon’a geliniz; sizinle geceyarısı güneşinde dans edeceğiz.” derken doğru söylemektedir.
Eyaletin yüzölçümü 483.450 kilometrekaredir.
Kuzey Işıkları
Northwest Territories (Kuzeybatı Bölgeleri)
Nüfus: 44.340
Başkent: Yellowknife
Federasyona Katılım: 1870
Northwest Territories’de nüfusun yarıya yakın kısmı olan yaklaşık yirmi bin kişi başkent Yellowknife’ta yaşamaktadır. Şehir Kuzey Amerika’nın elmas başkenti olarak adlandırılmaktadır. Nüfusunun yarıdan fazlası Dene, Inuit ve Métis Kızılderililerinden oluşur. Eyaletin en büyük nehri olan Mackenzie Nehri, 4.200 kilometrelik uzunluğu ile Missisipi’den sonra Kuzey Amarika’nın ikinci en uzun nehridir. Kuzey Amerika’nın en kuzey köşesindeki eyaletin, etkileyici turizm güzellikleri vardır. Kanada’nın en büyük ve en derin göllerinden bir kısmı buradadır.
Northwest Territories’de Kutup Ayısı
Nunavut
Nüfus: 37.315
Başkent: Iqaluit
Federasyona Katılım: 1999
1999 yılında ayrı bir bölge haline gelen Nunavut, Northwest Territories’in doğusunda konumlanmıştır. Nunavut, Inuktitut dilinde “bizim toprağımız anlamına gelmektedir. Nunavut halkının yaklaşık %85’i Inuit’tir. Bölge resmi dili Inuktitut’tur. Bu dil aynı zamanda okullarda okutulan birinci dildir. Halkın ana geçim kaynağı balıkçılıktır.
Bölge, dünyadaki en el değmemiş ve bozulmamış topraklardan birisine sahiptir. Nunavut’a karayolu ulaşımı bulunmamaktadır. Küçük nufusuna karşılık bölgenin yayıldığı alan 2.093.190 kilometrekaredir.
[1] A little history of Canada H. V. Nelles Oxford University Press Sf:167
[2] Counsil of Forest Industries Canada